Тилакоид

Тилакоиди (зелено) внатре во хлоропласт

Тилакоидите претставуваат основни суб-единици на ламеларниот систем кој се наоѓа во матриксот (строма) на хлоропластите (пластиди кои содржат хлорофилни пигменти). Во хлоропластите на вишите растенија се разликуваат долги и кратки тилакоиди. На одредени места кратките тилакоиди се подредени една на друга и создаваат структура наречена грана (од грчкиот збор granum = зрно). Граните меѓусебно се поврзани со долгите тилакоиди уште наречени тилакоиди на стромата, така што сите мембрански структури во хлоропластите функционираат како единствен систем. Во тилакоидните мембрани, особено во тие на граната според строго определен ред се распоредени молекули на пигментите (хлорофил, каротин и ксантофил) и голем број ензими (ферменти)Најважен фотосинтетски пигмент е хлорофилот кој во растителниот свет е застапен со неколку видови (хлорофил: a, b, c, d, e).


Other Languages
العربية: ثايلاكويد
bosanski: Tilakoid
català: Tilacoide
čeština: Thylakoid
dansk: Thylakoid
Deutsch: Thylakoid
eesti: Tülakoid
English: Thylakoid
español: Tilacoide
Esperanto: Tilakoido
فارسی: ریزکیسه
français: Thylakoïde
galego: Tilacoide
한국어: 틸라코이드
italiano: Tilacoide
עברית: תילקואיד
lietuvių: Tilakoidas
Nederlands: Thylakoïde
日本語: チラコイド
polski: Tylakoid
português: Tilacoide
română: Tilacoid
русский: Тилакоид
Scots: Thylakoid
српски / srpski: Тилакоиди
srpskohrvatski / српскохрватски: Tilakoid
suomi: Tylakoidi
svenska: Tylakoid
Türkçe: Tilakoid
українська: Тилакоїд
中文: 類囊體