Теренциј

Теренциј

Публиј Теренциј Афер (Африканец) ( лат. Publius Terentius Afer), повеќе познат само како Теренциј, е комедиограф ( комичен драматург) од времето на Римската Република. Годината на неговото раѓање е спорна; Елиј Донат, во неговото нецелосно дело Commentum Terenti, смета дека Теренциј се родил во 185 п.н.е. [1]; Фенестела, од друга страна, вели дека е роден десет години порано, во 195 п.н.е.. [2] Роден е во Картагина, но не бил картагинец како што вели неговото име; римјаните го користеле етнонимот Афер за луѓе родени во Африка, но за картагинците го употребувале исклучуво зборот Пуникус [3]. Теренциј бил веројатно од либиско потекло [4]. За прв пат неговите комедии почнале да се изведуваат во ~ 170- 160 п.н.е., а умрел млад, веројатно во 159 п.н.е. во Грција или по пат, враќајќи се во Рим. Напишал шест пиеси, од кои сите се зачувани (за споредба, неговиот претходник Плавт напишал дваесет и една пиеса, сите денес зачувани).

Позната негова реченица е: „Homo sum, humani nihil a me alienum puto“ („Човек сум и ништо човечко не ми е туѓо“). Оваа реченица е од пиесата Себеизмачувач.

Биографија

Теренциј се родил во богато семејство во Картагина кое банкротирало и било продадено на Теренциј, римски сенатор, кој подоцна го образувал младиот Теренциј, и воодушевен од неговите способности, го ослободил.

На возраст од 25 години Теренциј го напуштил Рим и никогфап не се вратил, по изведувањето на сите шест комедии кои и денес се изведуваат. Некои антички автори велат дека умрел на море.

Other Languages
العربية: ترنتيوس
aragonés: Terencio
беларуская: Тэрэнцый
български: Теренций
brezhoneg: Terentius
català: Terenci
dansk: Terents
Deutsch: Terenz
eesti: Terentius
Ελληνικά: Τερέντιος
English: Terence
español: Terencio
Esperanto: Terentio
euskara: Terentzio
français: Térence
Frysk: Terentius
galego: Terencio
Հայերեն: Տերենտիուս
hrvatski: Terencije
íslenska: Terentius
қазақша: Теренций
latviešu: Terencijs
മലയാളം: ടെറൻസ്
norsk: Terents
polski: Terencjusz
português: Terêncio
română: Terențiu
Scots: Terence
slovenčina: Terentius
slovenščina: Terencij
srpskohrvatski / српскохрватски: Publije Terencije Afer
suomi: Terentius
svenska: Terentius
Türkçe: Terentius
українська: Теренцій