Темјанушковидни
English: Violales

Темјанушковидни (науч. Violales) — ред на цветни растенија наречен по семејството темјанушки (Violaceae) што ја содржи. Фигурира во неколку системи, со тоа што некои го користат називот Parietales за слични групирања. Во постариот, но влијателен Кронквистов систем (верзија 1981), редот темјанушковидни бил сместен во поткласата дилении (Dilleniidae) и се состоел од долунаведените семејства. Системот на Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (APG)[1] воопшто не го признава овој ред.[2] Темјанушките се сместени во редот малпигиовидни (Malpighiales), а другите семејства се распоредени по разни други редови (укажани подолу).

Other Languages
български: Violales
català: Violal
English: Violales
español: Violales
euskara: Violales
français: Violales
한국어: 제비꽃목
hrvatski: Ljubicolike
Bahasa Indonesia: Violales
italiano: Violales
lietuvių: Našlaitiečiai
Nederlands: Violales
日本語: スミレ目
polski: Fiołkowce
português: Violales
srpskohrvatski / српскохрватски: Violales
Tiếng Việt: Bộ Hoa tím
中文: 堇菜目