Статин
English: Statin

Статин
Класа на лек
Ловастатин
Ловастатин, соединение изолирано од Aspergillus terreus, бил првиот статин на пазарот.
УпотребаЗголемено ниво на холестерол
Биолошки таргетHMG-CoA редуктаза
ATC кодC10AA
Надворешни врски
D019161
AHFS/Drug Classes

Статините исто така познати како HMG-CoA редуктаза инхибитори, се класа на лекови кои го намалуваат нивото на липиди.

Несаканите ефекти на статините вклучуваат мускулна болка, зголемен ризик од дијабетес мелитус, и абнормални резултати на тестовите за хепатални ензими.[1]

Заклучно со 2010 година, голем број на статини се наоѓаат во промет: аторвастатин, флувастатин, ловастатин, питавастатин, правастатин, росувастатин и симвастатин.[2] Достапни се и комбинации на статин со друг агенс, како езетимиб/симвастатин. Во 2005, продажбата на статини во САД е проценета на околу US$18.7 милијарди.[3] Најпродаваниот статин е аторвастатинот исто така познат како Липитор, кој во 2003 станал најпродаваниот лек во историјата.[4] Производителот Фајзер пријавил добивка од US$12.4 милијарди во 2008.[5]

Несакани ефекти

Најважните несакани ефекти од употребата на статини се мускулна болка и мускулна слабост, дијабетес мелитус, хеморагичен мозочен удар и миопатија, која може да прогредира до рабдомиолиза.

Other Languages
العربية: ستاتين
català: Estatina
čeština: Statin
Cymraeg: Statinau
dansk: Statin
Deutsch: Statin
eesti: Statiinid
English: Statin
español: Estatina
فارسی: استاتین
français: Statine
galego: Estatina
한국어: 스타틴
հայերեն: Ստատին
hrvatski: Statin
italiano: Statine
עברית: סטטין
Latina: Statinum
lietuvių: Statinai
magyar: Sztatin
Nederlands: Statine
日本語: スタチン
norsk: Statiner
polski: Statyny
português: Estatina
română: Statină
русский: Статины
српски / srpski: Statin
srpskohrvatski / српскохрватски: Statin
suomi: Statiinit
svenska: Statin
Türkçe: Statinler
українська: Статини
Tiếng Việt: Statin