Староегипетска архитектура

Архитектурата во Стариот Египет претставува главен елемент на египетската цивилизација, која се смета за една од најзначајните цивилизации на стариот век, во продолжение на 3000 години. Самата египетска држава развила посебно државно уредување, религија, архитектура, писмо и уметност. Историјата на Древен Египет започнува некаде во 31 век п.н.е. а завршува во 30 година п.н.е. кога дефинитивно го губи својот независен енитет. Египетската архитектура се има главно на религиозен и погребален карактер.

Other Languages
Bahasa Indonesia: Arsitektur Mesir Kuno
srpskohrvatski / српскохрватски: Egipatska arhitektura