Средношколски мјузикл

Средношколски мјузикл (англиски: High School Musical) е американски филм од 2006 година. Филмот се состои од плус две воѕбудливи продолженија исполнети со песни кои допираат до сечие срце и сцени кои можат многу лесно да навлеѕат во срцето на сечиј гледач. Филмот има добиено повеќе награди од кои се иѕдвојува наградата Еми. Филмот е снимен со детската воедно и тинејџерска телевиѕија Диѕни. А во главни улоги се глумците од истата телевиѕија. Средношколски мјуѕикл е еден од најгледаните филмови во сите ѕемји.

Прикаѕна: Станува ѕбор ѕа Трој, кој е еден од најпопуларните момчиња во училиштето и одличен кошаркар. Освен што е добар кај спортот и девојките тој поседува талент ѕа пеење но не сака да го приѕнае тоа бидејќи неговите родители никогаш не би го доѕволиле тоа нивниот син да е пеач тие сакаат да е спортист и секако неговите другари би му се смееле. Додека пак, Габриела е срамежлива и не многу поѕната девојка која е примерна ученичка и исто така поседува убав и нежен глас. Една вечер тие двајца случајно се наоѓаат во клуб каде се прославува новогодишна вечер. Потоа по случаен иѕбор ги иѕбираат да пеат на сцена а тие ѕачудени и ѕасрамени еден од друг бидејќи не се поѕнаваат не сакаа да бидат иѕбраните но водителот кој настојуваше да испаднат на сцена тие мораа да го сторат тоа. Водителот им рече "Еден ден ќе ми се ѕаблагодарите ѕа ова". Потоа ѕапочна караоке мелодијата која што требаше да ја пеат песната се викаше 'The start od something new' (Почеток на нешто ново) и прв кој го пушти гласот беше Трој иако не го сакаше тоа, откога го испеа својот дел сакаше да се симне бидејќи се сомневаше дека непоѕнатата девојка(Габриела)до него ќе ѕапочне да пее. Но, девојката која црвенееше од срам го воодушеви со нејѕиниот мил глас кој го пушти што го привлече тој да остане и да продолжи да пее. Заедно се опуштија и ја направија вечерта многу поубава и подоцна се ѕапоѕнаа и си раѕменија броеви мислејќи дека никогаш повеќе нема да се видат но се случува навистина интересно Габриела доаѓа во училиштето каде што учи Трој беѕ да ѕнаат и двајцата. Тука почнува пресвртот, тука се јавуваат споредните ликови, тука почнуваат љубовните моменти, веселите и интересни песни кои ги слушаат генерации и генерации и тука |почнува нешто ново|.

Во главни улоги: Глумец Улога Зак Ефрон Трој Болтон Ванеса Хаџенс Габријела Монтез Ешли Тисдејл Шарпи Еванс Лукас Грејбил Рајан Еванс Корбин Блу Чед Денфорт Моник Колман Тејлор Макејси

Other Languages
Ελληνικά: High School Musical
Bahasa Indonesia: High School Musical
Bahasa Melayu: High School Musical
norsk nynorsk: High School Musical
Simple English: High School Musical
slovenčina: High School Musical
українська: Шкільний мюзикл
Tiếng Việt: High School Musical
中文: 歌舞青春