Средноевропско летно време

Часовни појаси во Европа:
сино Западноевропско време (UTC+0)
Западноевропско летно време (UTC+1)
светлосино Западноевропско време (UTC+0)
црвено Средноевропско време (Средноевропско летно време (UTC+2)
жолто Источноевропско време (UTC+2)
Источноевропско летно време (UTC+3)
портокалово Калининградско време (UTC+2)
зелено Московско време (UTC+3)
Со светли бои се обележани земјите кои не сметаат летно време: Алжир, Тунис, Исланд и Русија.

Средноевропско летно време (англиски: Central European Summer Time, CEST) — назив на временско отстапување при сметање на времето во лето кое ја користи часовниот појас UTC+1, 2 понапред од координираното универзално време. Се користи при летно сметање на времето во највеќето европски земји. Во текот на зимата се користи средноевропското време (UTC+1).

Сè до 1996 г. се сметало т.н. „европско летно време“ од последниот ден недела во март до последниот ден недела во октомври. Дотогаш правилата за сметање на ова време не биле исти во сите земји.[1]

Примена

Средноевропското време се користи во следниве земји во текот на летото, помеѓу 1:00 UTC на последниот ден недела во март и 1:00 на последниот ден недела во октомври.

Средноевропското летно време се користело и во Португалија од 1993 до 1995 г. и во Литванија од 1998 до 1999 г.

Other Languages
asturianu: CEST
Cymraeg: CEST
srpskohrvatski / српскохрватски: Srednjoevropsko ljetno vrijeme
Tiếng Việt: Giờ mùa hè Trung Âu