Список на држави по население

Карта на земји според нивната популација за 2007 година

Ова е список на земји по население. Оваа листа вклучува независни држави и и населени зависни држави базирани според стандардите на ISO 3166-1. Исто така, во процентуална големина, е дадена и попалацијата на секоја земја во однос на светската популација која засега изнесува 6,872,195,424[1].

Држави

Ранг Земја / Територија Популација Дата на проценка % од светската популација Извор
1  Кина 1,373,110,000 10 ноември, 2015 18,9% Official Chinese Population Clock
2  Индија 1,279,850,000 10 ноември, 2015 17,6% Official Indian Population Clock
3  САД 322,203,000 10 ноември, 2015 4,42% Official United States Population Clock
4  Индонезија 255,461,700 1 јули, 2015 3,51% 2010 Indonesian Census
5  Бразил 205,170,000 10 ноември, 2018 2,82% Brazilian Official Population Clock
6  Пакистан 188,925,000 1 јули, 2015 2,59% Official Pakistani Population clock
7  Бангладеш 164,425,000 2010 2,39% 2008 UN estimate for year 2010
8  Нигерија 158,259,000 2010 2,3% 2008 UN estimate for year 2010
9  Русија 141,927,297 1 јануари, 2010 2,06% Федерална служба за државна статистика
10  Јапонија 127,390,000 1 август, 2010 1,85% Official Japan Statistics Bureau
11  Мексико 108,396,211 1 јули, 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico[2]
12  Филипини 94,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13  Виетнам 85,846,997 1 април, 2009 1,25% Final 2009 census results
14  Етиопија 84,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010

15  Германија 81,802,257 1 јануари, 2010 1,19% Eurostat estimate
16  Египет 92.414.000 декември 18, 2018 1,15% Official Egyptian Population clock
17  Иран 75,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010
18  Турција 72,561,312 31 декември, 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19  Демократска Република Конго 67,827,000 2010 0,99% 2008 UN estimate for year 2010
20  Тајланд 67,070,000 1 декември, 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand
21  Франција 65,447,374 1 јануари, 2010 0,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22  Обединето Кралство 62,008,049 1 јануари, 2010 0,9}% Eurostat estimate
23  Италија 60,402,499 31 март, 2010 0,88% Official ISTAT estimate
24  Мјанмар 50,496,000 2010 0,73% 2008 UN estimate for year 2010
25  ЈАР 49,991,300 1 јули, 2010 0,73% Statistics South Africa
26  Јужна Кореја 49,773,145 31 декември, 2009 0,72% Statistics Korea
27  Шпанија 46,072,834 1 јули, 2010 0,67% Official INE estimate
28  Украина 45,871,738 1 јуни, 2010 0,67% Official UKRSTAT estimate
29  Колумбија 49.939.000 декември 18, 2018 0,66% Official Colombian Population clock
30  Танзанија 45,040,000 2010 0,66% 2008 UN estimate for year 2010
31  Судан 43,192,000 2010 0,63% 2008 UN estimate for year 2010
32  Аргентина 40,518,951 30 јуни, 2010 0,59% Official INDEC estimate
33  Кенија 38,610,097 24-25 август, 2009 0,56% Official 2009 census results
34  Полска 38,167,329 1 јануари, 2010 0,56% Eurostat estimate
35  Алжир 35,423,000 2010 0,52% 2008 UN estimate for year 2010
36  Канада 34,278,000 14 октомври, 2010 0,5% Official Canadian Population clock
37  Уганда 33,796,000 2010 0,49% 2008 UN estimate for year 2010
38  Мароко 34.706.000 декември 18, 2018 0,46% Official Moroccan Population clock
39  Ирак 31,467,000 2010 0,46% 2008 UN estimate for year 2010
40    Непал 29,853,000 2010 0,43% 2008 UN estimate for year 2010
41  Перу 29,461,933 30 јуни, 2010 0,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42  Авганистан 29,117,000 2010 0,42% 2008 UN estimate for year 2010
43  Венецуела 32.641.000 декември 18, 2018 0,42% Official Venezuelan Population clock
44  Малезија 28,250,500 јули, 2010 0,41% Statistic Department of Malaysia
45  Узбекистан 27,794,000 2010 0,4% 2008 UN estimate for year 2010
46  Саудиска Арабија 27,136,977 април, 2010 0,39% Official Saudi population clock
47  Гана 24,333,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
48  Јемен 24,256,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
49  Северна Кореја 23,991,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
50  Мозамбик 23,406,000 2010 0,34% 2008 UN estimate for year 2010
51  Тајван 23,131,093 31 Март, 2010 0,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52  Сирија 22,505,000 2010 0,33% 2008 UN estimate for year 2010
53  Австралија 25.797.521 декември 18, 2018 0,33% Australian Official Population Clock
54  Брег на Слоновата Коска 21,571,000 2010 0,31% 2008 UN estimate for year 2010
55  Романија 21,466,174 1 јануари, 2010 0,31% Eurostat estimate
56  Шри Ланка 20,410,000 2010 0,3% 2008 UN estimate for year 2010
57  Мадагаскар 20,146,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010
58  Камерун 19,958,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010
59  Ангола 18,993,000 2010 0,28% 2008 UN estimate for year 2010
60  Чиле 18.496.000 декември 18, 2018 0,25% Official INE projection (p.36)
61  Холандија 16,620,600 14 октомври, 2010 0,242 Official Netherlands population clock
62  Буркина Фасо 16,287,000 2010 0,24% 2008 UN estimate for year 2010
63  Казахстан 16,197,000 1 јануари, 2010 0,24% National Statistics Agency estimate
64  Нигер 15,891,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010
65  Малави 15,692,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010
66  Мали 14,517,176 1 април, 2009 0,21% Preliminary 2009 census result
67  Гватемала 14,377,000 2010 0,21% 2008 UN estimate for year 2010
68  Еквадор 15.890.000 декември 18, 2018 0,21% Official Ecuadorian population clock
69  Камбоџа 13,395,682 3 март, 2008 0,19% Cambodian 2008 Census
70  Замбија 13,257,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010
71  Сенегал 12,861,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010
72  Зимбабве 12,644,000 2010 0,18% 2008 UN estimate for year 2010
73  Чад 11,506,000 2010 0,17% 2008 UN estimate for year 2010
74  Грција 11,306,183 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
75  Куба 11,204,000 2010 0,16% 2008 UN estimate for year 2010
76  Белгија 10,827,519 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
77  Португалија 10,636,888 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
78  Чешка 10,512,397 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
79  Тунис 10,432,500 1 јули, 2009 0,15% National Statistics Institute of Tunisia
80  Гвинеја 10,324,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
81  Руанда 10,277,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
82  Доминиканска Република 10,225,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
83  Хаити 10,188,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
84  Боливија 10,031,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
85  Унгарија 10,013,628 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
86  Србија 9,856,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010
87  Белорусија 9,467,700 1 август, 2010 0,14% National Statistical Committee
88  Шведска 9,393,648 31 август, 2010 0,14% Statistics Sweden
89  Сомалија 9,359,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010
90  Бенин 9,212,000 2010 0,13% 2008 UN estimate for year 2010
91  Азербејџан 8,997,400 1 јануари, 2010 0,13% State Statistical Committee of Azerbaijan
92  Бурунди 8,519,000 2010 0,12% 2008 UN estimate for year 2010
93  Австрија 8,372,930 1 јануари, 2010 0,12% Eurostat estimate
94  Швајцарија 7,782,900 31 декември, 2009 0,11% Official Switzerland Statistics estimate
95  Израел 7,640,800 31 август, 2010 0,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96  Хондурас 7,616,000 2010 0,11% 2008 UN estimate for year 2010
97  Бугарија 7,576,751 1 јануари, 2010 0,11% Eurostat estimate
98  Таџикистан 7,075,000 2010 0,103% 2008 UN estimate for year 2010
99  Хонгконг 7,026,400 31 декември, 2009 0,102% Hong Kong Census and Statistics Department
100  Папуа Нова Гвинеја 6,888,000 2010 0,1% 2008 UN estimate for year 2010
101  Того 6,780,000 2010 0,099% 2008 UN estimate for year 2010
102  Либија 6,546,000 2010 0,095% 2008 UN estimate for year 2010
103  Јордан 6,472,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
104  Парагвај 6,460,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
105  Лаос 6,436,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
106  Ел Салвадор 6,194,000 2010 0,09% 2008 UN estimate for year 2010
107  Сиера Леоне 5,836,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010
108  Никарагва 5,822,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010
109  Киргистан 5,550,000 2010 0,081% 2008 UN estimate for year 2010
110  Данска 5,543,819 30 јуни, 2010 0,08% Statistics Denmark
111  Словачка 5,429,763 30 јуни, 2010 0,079% Statistics Slovakia
112  Финска 5.573.400 декември 18, 2018 0,078% Official Finnish Population clock
113  Еритреја 5,224,000 2010 0,076% 2008 UN estimate for year 2010
114  Туркменистан 5,177,000 2010 0,075% 2008 UN estimate for year 2010
115  Сингапур 5,076,700 30 јуни, 2010 0,074% Statistics Singapore
116  Норвешка 5.421.200 декември 18, 2018 0,071% Official Norwegian Population clock
117  ОАР 4,707,000 2010 0,068% 2008 UN estimate for year 2010
118  Костарика 4,640,000 2010 0,067% 2008 UN estimate for year 2010
119  ЦАР 4,506,000 2010 0,066% 2008 UN estimate for year 2010
120  Ирска 4,470,700 април, 2010 0,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121  Грузија 4,436,000 1 јануари, 2010 0,065% National Statistics Office of Georgia
122  Хрватска 4,435,056 1 јануари, 2009 0,064% Eurostat estimate
123  Нов Зеланд 4.883.700 декември 18, 2018 0,064% Official New Zealand Population clock
124  Либан 4,255,000 2010 0,062% 2008 UN estimate for year 2010
125  Либерија 4,102,000 2010 0,06% 2008 UN estimate for year 2010
126  Порторико 3,998,000 2010 0,058% 2008 UN estimate for year 2010
127 Палестински автономни територии 3,935,249 0,055% Palestinian Central Bureau of Statistics
128  Босна и Херцеговина 3,760,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010
129  Република Конго 3,759,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010
130  Молдавија 3,563,800 1 јануари, 2010 0,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131  Уругвај 3,372,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010
132  Мавританија 3,366,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010
133  Литванија 3,329,227 1 јануари, 2010 0,048% Eurostat estimate
134  Панама 3,322,576 16 мај, 2010 0,048% Official INEC preliminary 2010 census result
135  Ерменија 3,238,000 1 јануари, 2009 0,047% National Statistical Service of Armenia
136  Албанија 3,195,000 1 јануари, 2010 0,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137  Кувајт 3,051,000 2010 0,044% 2008 UN estimate for year 2010
138  Оман 2,905,000 2010 0,042% 2008 UN estimate for year 2010
139  Монголија 3.180.400 декември 18, 2018 0,04% Official Mongolian population clock
140  Јамајка 2,730,000 2010 0,04% 2008 UN estimate for year 2010
141  Латвија 2,236,300 1 октомври, 2010 0,033% Official Statistics of Latvia
142  Намибија 2,212,000 2010 0,032% 2008 UN estimate for year 2010
143  Лесото 2,084,000 2010 0,03% 2008 UN estimate for year 2010
144  Македонија 2,069,172 31 декември, 2014 0.028% Eurostat estimate
145  Словенија 2,056,775 декември 18, 2018 0,03% Official Slovenian population clock
146  Боцвана 1,978,000 2010 0,029% 2008 UN estimate for year 2010
147  Гамбија 1,751,000 2010 0,025% 2008 UN estimate for year 2010
148  Катар 1,696,563 20 април, 2010 0,025 Preliminary 2010 Census Results
149  Гвинеја-Бисао 1,647,000 2010 0,024% 2008 UN estimate for year 2010
150  Габон 1,501,000 2010 0,022% 2008 UN estimate for year 2010
151  Тринидад и Тобаго 1,344,000 2010 0,02% 2008 UN estimate for year 2010
152  Естонија 1,340,127 1 јануари, 2010 0,019% [2]
153  Маврициус 1,297,000 2010 0,019% 2008 UN estimate for year 2010
154  Свазиленд 1,202,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010
155 Источен Тимор 1,171,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010
156  Џибути 879,000 2010 0,013% 2008 UN estimate for year 2010
157  Фиџи 854,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010
158  Бахреин 807,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010
159  Кипар 801,851 1 јануари, 2010 0,012% Eurostat estimate
160  Гвајана 761,000 2010 0,011% 2008 UN estimate for year 2010
161  Бутан 708,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
162  Екваторска Гвинеја [3] 693,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
163  Комори 691,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
164  Црна Гора 626,000 2010 0,009% 2008 UN estimate for year 2010
165  Макао 542,200 31 декември, 2009 0,008% Macau Statistics and Census Service
166  Соломони 536,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
167  Западна Сахара 530,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
168  Суринам 524,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
169  Зелен ’Рт 513,000 2010 0,007% 2008 UN estimate for year 2010
170  Луксембург 502,207 1 јануари, 2010 0,007% Eurostat estimate
171  Малта 416,333 1 јануари, 2010 0,006% Eurostat estimate
172  Брунеј 407,000 2010 0,006% 2008 UN estimate for year 2010
173  Бахами 346,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010
174  Белизе 322,100 30 јуни, 2008 0,005% Statistical Institute of Belize
175  Исланд 318,006 1 јули, 2010 0,005% Statistics Iceland
176 Малдиви 314,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010
177  Барбадос 257,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010
178  Вануату 246,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010
179  Холандски Антили 201,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
180  Гуам 180,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
181  Самоа 179,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
182  Света Луција 174,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
183  Сао Томе и Принсипе 165,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
184  СД Микронезија 111,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
185 Американски Девствени Острови 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
186  Свети Винцент и Гренадините 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
187  Аруба 107,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
188  Гренада 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
189  Тонга 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
190  Кирибати 100,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
191  Џерси 90,050 средина на 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
192  Антигва и Барбуда 89,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
193  Северни Маријански Острови 88,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
194  Сејшели 85,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
195  Андора 84,082 31 декември, 2009 0,001% [3]
196  Ман 80,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
197  Американска Самоа 69,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
198 Доминика 67,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
199 Бермуди 65,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
200  Маршалски Острови 63,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
201  Гернзи 61,811 1 март, 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
202  Гренланд 57,000 2010 0,001}% 2008 UN estimate for year 2010
203 Кајмански острви 57,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
204  Свети Китс и Невис 52,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
205  Фарски Острови 48 917 1 август, 2010 0,001% Official statistics of the Faroe Islands
206  Лихтенштајн 35,904 31 декември, 2009 0,0005% [4]
207  Монако 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
208 Туркс и Кајкос (острви) 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
209  Сан Марино 31,794 30 јуни, 2010 0,0005% San Marino's monthly official estimate
210  Гибралтар 31,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
211 Британски Девствени Острови 23,000 0,0003% Проценка на ООН
212  Кукови Острови 20,000 0,0003% Проценка на ООН
213  Палау 20,000 0,0003% Проценка на ООН
214 Ангилја 15,000 0,0002% Проценка на ООН
215  Тувалу 10,000 0,0001% Проценка на ООН
216  Науру 10,000 0,0001% Проценка на ООН
217 Монтсерат 5,900 0,0001% Проценка на ООН
218 св.Елена 4,500 0,0001% Проценка на ООН
219  Фолкландски Острови 3,000 0.00005% Проценка на ООН
220  Ниуе 1,500 0.00003% Проценка на ООН
221  Токелау 1,200 0.00003% Проценка на ООН
222  Ватикан 800 0.00002% Проценка на ООН
223  Питкерн 50 0.000001% Проценка на ООН
Other Languages
беларуская (тарашкевіца)‎: Сьпіс краінаў паводле насельніцтва
oʻzbekcha/ўзбекча: Aholi boʻyicha davlatlar roʻyxati
srpskohrvatski / српскохрватски: Lista država po stanovništvu