Северозападна дивизија (НБА)

Дивизии и конференции на НБА

Северозападната дивизија на Националната Кошаркарска Асоцијација е една од трите дивизии во Западна Конференција на лигата, заедно со Пацифичката Дивизија и Југозападната Дивизија. Во оваа дивизија, како и во сите други, има пет тимови. Дивизијата е новоформирана во 2004та, со проширувањето на НБА до 30 тимови. Оваа дивизија може да има проблеми со преселувањето на Сиетл Суперсоникс во Оклахома Сити. Петте тимови се следните:

  • Денвер Нагетс
  • Сиетл Суперсоникс
  • Минесота Тимбервулвс
  • Јута Џез
  • Портланд Треилблејзерс

Прваци на Северозападната дивизија

  • 2005: Сиетл Суперсоникс
  • 2006: Денвер Нагетс
  • 2007: Јута Џез
  • 2008: Јута Џез


Other Languages