Северноамериканска зона на слободна трговија


Emblem
Секретаријати Мексико Сити, Отава и Вашингтон
Официјални јазици англиски, шпански, француски
Членство   Канада
  Мексико
  САД
Основана
 •  Основан 1 јануари, 1994 
Површина
 •  Вкупна  ( 1st)
 •  Вода (%) 7.4
Население
 •  проценка за 2008 г. 445.335.091 ( 3rd)
 •  Густина 20,4 жит/км2 ( 195th)
БДП ( ПКМ) проценка за 2008 ( IMF) г.
 •  Вкупен $17.153 трилиони ( n/a)
 •  По жител $35.491 ( n/a)
БДП (номинален) проценка за 2008 ( ММФ) г.
 •  Вкупно $16.792 трилиони ( n/a)
 •  По жител $35.564 ( )
Страница
http://www.nafta-sec-alena.org

Северноамериканската зона за слободна трговија или скратено НАФТА ( англиски :North American Free Trade Agreement (NAFTA; ( шпански: Tratado de Libre Comercio de América del Norte [TLCAN], француски: Accord de libre-échange nord-américain [ALENA]) е слободна трговска зона помеѓу САД, Канада и Мексико и ја претставува основната форма на регионално обединување со тоа што е задржан суверенитетот на членките во одлуките за сопствените надворешно политички односи.

Општи карактеристики на северноамериканскиот договор за слободна тровска зона

Формирана како пандан на Европската унија и веројатно единствена интеграција со приближно слично силно влијание врз светската економија е Северно американската зона на слободна трговија-НАФТА. Нејзиното формирање било поттикнато од стравувањата на САД за губење на преговарачките позиции и влијанието во светската економија, и овој, по својата природа трилатерален преференцијален трговски договор е следбеник на Договорот за слободна трговија меѓу САД и КАНАДА потпишан 1989. Потпишан 1992, и дополнет со уште два договора, Северно американскиот договор за соработка за заштита на работничките права и Северно американскиот договор за соработка за заштита на околината ,официјално стапил насила 1 јануари 1994. НАФТА не функционира како посебен ентитет, овој договор е дел од националниот закон на секоја од потписничките.Со овој договор биле отстранети поголемиот дел од царините во стоковата размена помеѓу членките и било предвидено постепено отстранување на останатите царини во период од 15 години. Договорот предвидува заштита и на правата на интелектуална сопственост и бил отстранет дел од ограничувањата во движењето на капиталот во вид на директни инвестиции помеѓу трите земји. Северно американскиот договор за слободна трговија по својата природа е трилатерален, неговите одредби подеднакво влијаат на трите земји потписнички со исклучок на одлуките во сферата на агрикултурата каде одредбите биле донесени на билатерална основа.

Other Languages
Afrikaans: NAFTA
العربية: نافتا
čeština: NAFTA
eesti: NAFTA
føroyskt: NAFTA
客家語/Hak-kâ-ngî: Pet-mî Chhṳ-yù Mo-yi Hia̍p-ngi
norsk: NAFTA
slovenščina: Sporazum NAFTA
suomi: NAFTA