Санта Ана (ветар)

Санта Ана е катабатички ветар кој дува на пацифичките бргови на Северна Америка. Дува во текот на зимата, доста е силен, сув и топол. Се јавува во јужна Калифорнија (САД) и Долна Калифорнија (Мексико).

Поврзано

Other Languages
हिन्दी: साण्टा आना
norsk nynorsk: Santa Ana-vind
Simple English: Santa Ana winds
српски / srpski: Санта Ана (ветар)
Tiếng Việt: Gió Santa Ana