Салиски Франки

Некој ваков пејсаж од мочурлива почва и врбјарник ни дава приближна претстава за тоа како изгледала територијата на првите салијци кои живееле во близина на морскиот брег.

Салиските Франки или Салии биле подгрупа на раните Франки кои најпрво живееле северно од лимесите (границите) на Римското царство, во подрачјето на Рајна. меровиншките кралеви кои ја освоиле Галија биле Салијци. Од 3-от век натаму, Салиските Франки се појавуваат во историските податоци како воинствен германски народ и како пирати, а воедно и како Лаети (сојузници на Римјаните). Тие биле првото германско племе од онаа страна на лимесите кои трајно се населиле на римско тло. Во 358, дошле до некаква форма на спогодба со Римјаните кои им дозволиле да се утврдат во Токсандрија (подрачје околу денешна Холандија и белгиските провинции Северен Брабанд, Антверпен и Фламански Брабанд).

Салијците целосно го прифатиле франскиот идентитет и постепено престанале да се појавуваат под нивното оригинално име од 7-от век па натаму, кога целосно станале Франки.[1] Рупуарскиот законик (во ориг. Lex Ripuaria), потекнува од околу 630 од Келн и опишан е подоцнежен развој на франскиот закон познат како Салиски законик (во ориг.Lex Salica). Спротивно на популарното мислење, некои сметаат дека немало поделба на Франките меѓу Салијци и Рупуарци.[2][да се провери]

Other Languages
Alemannisch: Salfranken
asturianu: Francos salios
беларуская: Салічныя франкі
català: Francs salis
Deutsch: Salfranken
English: Salian Franks
español: Francos salios
euskara: Franko saliar
français: Francs saliens
galego: Salios
Bahasa Indonesia: Orang Franka Sali
italiano: Franchi Sali
Nederlands: Salische Franken
日本語: サリ族
português: Francos sálios
slovenščina: Salijski Franki
српски / srpski: Салијски Франци
srpskohrvatski / српскохрватски: Salijski Franci
українська: Салічні франки