Роналд Дворкин

Роналд Дворкин
'
ПериодФилозофија на 20 век
Филозофија на 21 век
ПодрачјеЗападна филозофија
ШколаПравна филозофија, Политичка филозофија
Значајни идеи
law as integrity, fit and justification in law, right answer thesis, legal interpretivism

Роналд Дворкин (англиски: Ronald Dworkin) е роден на 11 декември 1931 год во Ворчестер, Масачусетс. Бидејќи дипломирал на Оксфорд, студиите по право ги завршил исто така и на Харвард во 1953 година. Пред да стане професор, работел неколку години во правосудството, прво како приправник на судијата Лернд Хенду, а потоа во њујоршката адвокатска канцеларија Саливен и Кромвел. Во 1963 година се вработува како професор по право на универзитетот Јејл. Во 1969 година преминува на Оксфорд, каде ја наследува катедрата на професорот Херберт Харт, а колеги му се познатите правници Џон Финис, Нил Мекормик и Јозеф Раз. 1975 година станува на Универзитетот на Државата Њујорк каде што е и ден денес, а вонредно предава и на други универзитети.

Other Languages