Род (појаснување)

Поимот род во може да се однесува на повеќе различни нешта:[1]

 • Род (математика) — својство според кое се класификуваат математичките објекти
 • Род (бог) — источнословенски бог на создавањето и потеклото
 • Род (војска) — вид на поделба во војската според оружјето, улогата и начинот на борба
 • Род (граматика) — граматичка категорија што означува половост
 • Род (социологија) — збир карактеристики/стереотипи опшествено прифатени за еден пол (мажественост и женственост)
 • Принос од жетва или берба
 • Род (биологија) — таксономски ранг на организми во биологијата
 • Роднини во целина
 • Род (етнологија) — клан, племенска група
 • Род (единица) („прачка“) — традиционална британска единица за должина
 • Наводи

Наводи

 1. „род“ - Дигитален речник на македонскиот јазик


Other Languages
български: Род
bosanski: Rod (čvor)
Cebuano: Rod
čeština: Rod
dansk: Rod
Deutsch: Rod
English: Rod
español: Rod
Esperanto: ROD
français: Rod
한국어: ROD
hrvatski: Rod
italiano: ROD
日本語: ロッド
polski: Rod
Simple English: Rod
slovenčina: Rod
slovenščina: Rod
српски / srpski: Род
srpskohrvatski / српскохрватски: Rod
Tiếng Việt: Rod