Радикализам

Општествени уредувања

Дел од серијалот Политика

Список на општествени уредувања

Комунистичка држава
Непосредна демократија
Репрезентативна демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Портал Политика ·

Терминот радикализам означува политички начела кои се фокусираат на менување на социјалните структури преку револуција и менување на вредносните системи на основни начини. Зборот е изведен од латинскиот збор radix (корен). Иако значењето претрпело промени од 18 век кога станал кованица, сепак ја задржува конотацијата "промена во коренот" што е од фундаментално значење за револуционерните социјални промени. Радикализмот исклучиво ја вклучува крајната левица. Спротивни на радикалните, тие од десницата се нарекуваат реакционери. Историски, за радикали биле сметани: комунистите, социјалистите, анархистите, анти-империјалистите, феминистките[1] и други групи кои сметале дека општеството е неправедно и треба радикално да се промени.

Радикализмот одигра клучна улога во раѓањето и развојот на парламентаризмот и изградбата на модерната српска држава што довела до југословенското обединување. Народната Радикална Партија, формирана во 1881 година беше најсилната политичка партија и беше на власт во Кралството Србија повеќе од сите други заедно. Уставот на Кралството Србија од 1888, кој ја дефинирала како независна држава и ја формализирала парламентарната демократија која беше меѓу најнапредните во целиот свет, поради радикалниот придонес е познат како Радикалниот Устав.

  • Наводи

Наводи

  1. Mike Sanders (ed.) (2001) "Women and Radicalism in the Nineteenth Century", ISBN 0-415-20526-3, "General Introduction"

Other Languages
العربية: راديكالية
Bân-lâm-gú: Kip-chìn-phài
беларуская: Радыкалізм
català: Radicalisme
čeština: Radikalismus
Deutsch: Radikalismus
eesti: Radikalism
español: Radicalismo
français: Radicalisme
galego: Radicalismo
hrvatski: Radikalizam
Bahasa Indonesia: Radikalisme (sejarah)
íslenska: Róttækni
italiano: Radicalismo
ქართული: რადიკალიზმი
қазақша: Радикализм
lumbaart: Radicalism
magyar: Radikalizmus
Nederlands: Radicalisme
日本語: 急進主義
português: Radicalismo
русский: Радикализм
slovenčina: Radikalizmus
українська: Радикалізм
中文: 激进主义