Префект

Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римска Империја
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Префект (лат.: praefectus, од praeficere = “на чело“, “раководител”) во поширока смисла на зборот означува раководен претставник. Канцеларијата, одделението или областа што ја контролирал префектот се нарекувала префектура, но во различни пост-римски случаи имало префекти без префектура и обратно.

Other Languages
العربية: بريفيكتوس
български: Префект
brezhoneg: Prefed
català: Prefecte
čeština: Prefekt
Ελληνικά: Νομάρχης
English: Prefect
Esperanto: Prefekto
français: Préfet
galego: Prefecto
Bahasa Indonesia: Prefek
עברית: פרפקט
ქართული: პრეფექტი
magyar: Prefektus
norsk: Prefekt
occitan: Prefècte
polski: Prefekt
română: Prefect
slovenščina: Prefekt
српски / srpski: Префект
srpskohrvatski / српскохрватски: Prefekt
suomi: Prefekti
svenska: Prefekt
Türkçe: Prefectus
vèneto: Prefeto