Премиер на Израел

Премиер на Израел (хебрејски: ראש הממשלה) — избран шеф на израелската влада. Тој или таа е лидер на мнозинската партија во израелскиот парламент - Кнесет.

Израел по основа го има усвоено парламентарниот политички систем, со премиер на чело на владата, и претседател на државата чија функција е главно церемонијална. Со воведувањето на директните избори за премиер, улогата на премиер станала уште по значајна поради тоа што владата може да постои без мнозинство во парламентот. Оваа пракса сепак довела до претерани фрагментации на политичкиот систем, па затоа враќањето на стариот систем бил одобрен во 2001, а на сила стапил од 2003 година.

Премиери на Израел (1948-денес)

Вкупно единасет луѓе ја имале функцијата премиер на Израел. Четворица од нив имале два одвоени мандати.

Легенда на бои
Мапаи/Маарах/Израелска работничка партијаЛикудКадима

#СликаИмеРоден - починалПочеток на мандатКрај на мандатПартија
1.Давид Бен-Гурион1886 - 197314 мај 19487 декември 1953Мапаи
2.Моше Шарет1894 - 19657 декември 19532 ноември 1955Мапаи
(1)Давид Бен-Гурион1886 - 19732 ноември 195521 јуни 1963Мапаи
3.Леви Ешкол 11895 - 196921 јуни 19631 ноември 1965Мапаи
Леви Ешкол 21895 - 19691 ноември 196526 февруари 1969Израелска работничка партија
Јигал Алон (вршител на должност) 21918 - 198026 февруари 196917 март 1969Маарах
4.Голда Меир1898 - 197817 март 19693 јуни 1974Маарах
5.Јицак Рабин31922 - 19953 јуни 197421 јуни 1977Маарах
6.Менахем Бегин1913 - 199221 јуни 197710 Октомври 1983Ликуд
7.Јицак Шамир1915 - 201210 Октомври 198314 Септември 1984Ликуд
8.Шимон Перес 41923 -14 Септември 198420 Октомври 1986Маарах
Јицак Шамир 41915 - 201220 Октомври 198613 Јули 1992Ликуд
Јицак Рабин 51922 - 199513 Јули 19924 ноември 1995Израелска работничка партија
Шимон Перес 51923 -4 ноември 199518 јуни 1996Израелска работничка партија
9.Бенјамин Нетанјаху1949 -18 јуни 19966 Јули 1999Ликуд
10.Ехуд Барак1942 -6 Јули 19997 март 2001Еден Израел/Израелска работничка партија
11.Ариел Шарон 61928 - 20147 март 200121 ноември 2005Ликуд
Ариел Шарон 6 71928 - 201421 ноември 20054 јануари 2006Кадима
11b.Ехуд Олмерт (вршител на должност)71945 -4 јануари 200614 Април 2006Кадима
12.Ехуд Олмер 7 81945 -14 Април 200631 март 2008Кадима
13.Бенјамин Нетанјаху1949 -31 март 2009денесЛикуд
Other Languages
čeština: Premiér Izraele
Bahasa Indonesia: Perdana Menteri Israel
Bahasa Melayu: Perdana Menteri Israel
norsk nynorsk: Statsminister i Israel
Simple English: Prime Minister of Israel
српски / srpski: Премијер Израела
Tiếng Việt: Thủ tướng Israel