Пираноза
English: Pyranose

α-D-глукопираноза.

Пираноза е збирен израз за јаглехидрати кои што имаат хемиска структура која вклучува шестчлен прстен составен од пет јаглеродни атоми и еден кислороден атом. Името произлегува од неговата сличност на кислородното хетероциклично соединение пиран.

  • Формирање на пираноза

Формирање на пираноза

Пиранозниот прстен е формиран преку реакција на хидроксилната група на јаглеродниот атом 5 (С-5) од еден шеќер со алдехидот на јаглеродниот атом 1. Ова образува интрамолекуларен хемиацетал. Ако реакцијата е меѓу C-4 хидроксилната група и алдехидот, тогаш се формира фураноза. Пиранозната форма е термодинамички постабилна од фуранозната, што може да се види од дистрибуцијата на овие две циклични форми во раствор.


Other Languages
беларуская: Піранозы
беларуская (тарашкевіца)‎: Піранозы
català: Piranosa
čeština: Pyranosa
Deutsch: Pyranosen
English: Pyranose
español: Piranosa
فارسی: پیرانوز
français: Pyranose
galego: Piranosa
한국어: 피라노스
日本語: ピラノース
română: Piranoză
русский: Пиранозы
српски / srpski: Пираноза
srpskohrvatski / српскохрватски: Piranoza
suomi: Pyranoosi
தமிழ்: பைரனோசு
Türkçe: Piranoz
українська: Піранози
中文: 吡喃糖