Офсајд

Во офсајд се наоѓа плавиот играч во левиот дел од сликата, лево од вертикалната испрекината црта, со оглед дека е поблиску до гол-линијата од топката и од претпоследниот играч на противникот. Меѓутоа, тоа не значи дека екипата моментално мора да биде санкционирана со досудување недозволена позиција.

Офсајд или недозволена позиција - правило во фудбалот кое одредува дека играчот на екипата во напад, во моментот кога му се упатува топката од негов соиграч, мора да биде во линија или зад најмалку двајца противнички играчи (од кои еден најчесто е противничкиот голман).[1]

Other Languages