Осиромашување на озонскиот слоj

Слика на најголемата озонска дупка над Антарктикот забележана во септември 2006.

Осиромашувањето на озонскиот слој претставува бавен процес на постојано намалување на концентрацијата на озонот во стратосферата на Земјата, во т.н. озонска обвивка, од околу 4% вкупниот волумен во текот на една декада. Од крајот на 1970-тите години, намалувањето на концентрацијата на озонот во стратосферата е многу поголемо во поларните региони - овој феномен се нарекува озонска дупка.

Во механизам на настанување на озонската дупка во поларните региони многу важна улога имаат хлорот и бромот кои го катализираат процесот на разложување на озонот.[1] Главен извор на овие халогени во стратосферата е претставуваат хлорофлуоро карбонатите (се означиуваат како: CFC соединенија). Овие соединенија се нарекуваат фреони.[2]

Other Languages
العربية: نضوب الأوزون
azərbaycanca: Ozon dəliyi
भोजपुरी: ओजोन कटाव
bosanski: Ozonska rupa
čeština: Ozonová díra
Deutsch: Ozonloch
eesti: Osooniauk
فارسی: کاهش ازون
ગુજરાતી: ઓઝોન અવક્ષય
한국어: 오존홀
हिन्दी: ओजोन ह्रास
hrvatski: Ozonske rupe
Bahasa Indonesia: Penipisan ozon
italiano: Buco nell'ozono
қазақша: Озон тесігі
Kreyòl ayisyen: Destwiksyon kouch ozòn
Кыргызча: Озон тешиги
Bahasa Melayu: Penipisan ozon
Nederlands: Gat in de ozonlaag
Simple English: Ozone depletion
slovenčina: Ozónová diera
slovenščina: Ozonska luknja
српски / srpski: Oštećenja ozonskog omotača
srpskohrvatski / српскохрватски: Oštećenje ozonskog omotača
suomi: Otsonikato
svenska: Ozonhål
Türkçe: Ozon deliği
українська: Озонова діра
Tiếng Việt: Sự suy giảm ôzôn