Органско соединение

Метанот е едно од наједноставните органски соединенија

Органски соединенија се оние кои во својот состав содржат јаглерод (освен некои оксиди на јаглеродот, кои се неоргански соединенија, како и јаглеродната киселина). Органските соединенија се многубројни како резултат на појавата на изомерија во органските молекули. Обично секое органско соединение содржи еден карактеристичен негов дел во својата молекула по кое тоа се разликува од останатите органски соединенија. Тој дел од органската молекула се нарекува функционална група.

Органските соединенија, освен по видот на функционалната група, се делат и според видот на хетероатом кој е застапен во молекулата. На тој начин, постојат најразлични органски соединенија.

  • Начини на класификација

Начини на класификација

Поради полесно изучување на органските соединенија, тие се поделени на класи. Притоа, класификацијата може да се врши на најразлични начини, па затоа едно исто соединение може да припаѓа на повеќе различни класи. Најчесто, класификацијата на органските соединенија се базира врз составот, структурата и хемиското однесување.

Според составот, органските соединенија се поделени на:

Според структурата на јаглеродната низа, има:

  • Ациклични — во нив јаглеродните атоми се поврзани во отворена низа
  • Циклични — во нив јаглеродните атоми се поврзани во затворена низа (прстен). Според тоа дали прстенот е изграден само од јаглеродни атоми или, пак, содржи и некој друг вид атоми, цикличните органски соединенија се делат на:
    • Карбоциклични — составени само од јаглерод
    • Хетероциклични — освен јаглерод, содржат и некој друг атом
Според структурните карактеристики што влијаат на хемиското однесување, цикличните соединенија се делат и на:
  • Алициклични
  • Ароматични.

Според функционалната група, има:

Other Languages
العربية: مركب عضوي
azərbaycanca: Üzvi maddələr
বাংলা: জৈব যৌগ
беларуская: Арганічныя рэчывы
беларуская (тарашкевіца)‎: Арганічныя рэчывы
bosanski: Organski spoj
Ελληνικά: Οργανική ένωση
فارسی: ترکیب آلی
客家語/Hak-kâ-ngî: Yû-kî Fa-ha̍p-vu̍t
한국어: 유기 화합물
Bahasa Indonesia: Senyawa organik
interlingua: Composito organic
Kiswahili: Kampaundi ogania
Kreyòl ayisyen: Konpoze òganik
latviešu: Organiskā viela
Bahasa Melayu: Sebatian organik
日本語: 有機化合物
norsk nynorsk: Organisk sambinding
ਪੰਜਾਬੀ: ਕਾਰਬਨੀ ਯੋਗ
português: Composto orgânico
română: Compus organic
Simple English: Organic compound
slovenščina: Organska spojina
српски / srpski: Organsko jedinjenje
srpskohrvatski / српскохрватски: Organsko jedinjenje
Taqbaylit: Uddis agman
татарча/tatarça: Органик кушылмалар
українська: Органічні сполуки
Tiếng Việt: Hợp chất hữu cơ