Нортленд

Нортлендски регионален совет
Northland Regional Council
Земја:Нов Зеланд
Position of Northland.png
Регионален Совет
Име:Нортлендски Регионален Совет
Претседавач:Марк Фарнсворт
Население:149,600
јуни 2006
Површина:13,789 км²
Домородни Иви:Те Рарава, Нгапухи, Нгати Фатуа
Веб-место:http://www.nrc.govt.nz
Населени места
Поголеми:Фангареи, Каитаија
Помали:Каео, Кавакава, Охаеваи, Даргавил, Расел, Паихија, Ваитанги, Мангонуи, Таипа, Донелиев Премин, Опонони, Руакака, Ваипу, Каивака, Велсфорд, Мангафаи, Руаваи, Маунгатурото, Папароа.
Составни територијални власти
Имиња:Далекусеверен округ, округ Каипара, округ Фангареи
Веб-места:http://www.fndc.govt.nz, http://www.kaipara.govt.nz, http://www.wdc.govt.nz,

Нортленд (англиски: Northland Region) е еден од 16-те новозеландски региони и е најсеверниот административен регион на Нов Зеланд. Главен град на регионот е Фангареи.

Географија

Нортленд се наоѓа на најсеверниот (и затоа, најтоплиот) дел на Нов Зеланд. Ги зафаќа горните 80% од 285 км долгиот Севернооклендски Полуостров, чиј најужен дел е регионот Окленд.

Почнувајќи од еден теснец близу Велсфорд, Нортленд се протега северно до врвот на Севернооклендскиот полуостров, покривајќи површина од 13,940 км², нешто над 5% од површината на Нов Зеланд. На запад се граничи со Тасмановото Море, а на исток со Тихиот Океан. Теренот е главно ридчест. Половина од земјата се исползува за земјоделство и шумарство, кои се двете главни локални стопански гранки.

Иако голем дел од каури шумите во овие краишта биле исечени во XIX век, во некои предели сѐ уште можат да се најдат џиновски примероци на ова дрво. Таму се наоѓа и најголемото дрво во Нов Зеланд, Тане Махута, во шумата Ваипоуа јужно од пристаништето Хокијанга.

На западната обала на регионот предоминираат неколку долги прави плажи, од кои најпозатата е неточно наречената Деведесет-милјска плажа која е всушност долга 88 км (околу 54 милји). Тука наоѓаме и два залива, масивниот Каипара јужно, и згрчените заливчиња на пристаништето Хокијанга.

Источната обала е понерамна, со многу заливи и полуострови. Тука наоѓаме неколку големи природни пристаништа, од Паренгаренга близу северниот врв на земјата, крај Заливот на Островите, па долу до пристаништето на Фангареи, чии брегови се најнаселени во целиот регион. Покрај крајбрежје има многу острови, особено островите Кавалите, Кокошјиот и пилските Острови, Аорангаија и Бедновитешките Острови.

На најсеверниот дел од регионот се наоѓаат неколку ’рта: Марија ван Дименов ’Рт, заливот Спиритс, ’ртот Реинга и Северниот ’Рт. Најсеверната точка на Северниот остров се впрочем Сурвиловите Гребени, близу Северниот ’Рт, иако најсеверната точка на земјата во целина е островската група Кермадек. Меѓутоа ’ртот Реинга и заливот Спиритс играат симболичка улога на крај на земјата. Во маорската митологија, токму оттука душите на умрените поаѓаат по патот кон својот задгробен живот.

Other Languages
Afrikaans: Northland
Bân-lâm-gú: Northland Tōa-khu
Cebuano: Northland
español: Northland
Esperanto: Nordia Regiono
Gàidhlig: Northland Region
hrvatski: Northland
Bahasa Indonesia: Region Northland
italiano: Northland
Bahasa Melayu: Wilayah Northland
Nederlands: Northland
norsk: Northland
română: Northland
srpskohrvatski / српскохрватски: Northland (regija)
suomi: Northland
svenska: Northland
українська: Нортленд (регіон)
Tiếng Việt: Northland (vùng)
中文: 北地大区