Национална парламентарна библиотека (Јапонија)

国立国会図書館
(Kokuritsu Kokkai Toshokan)
Национална парламентарна библиотека (NDL)
NDL Tokyo01st3200.jpg
Главното седиште во Токио
ЗемјаЈапонија
Типнационална и парламентарна библиотека
Основана1948
Законски налогЗакон за Националната парламентарна библиотека
МестоТокио, Кјото
Координати
Ограноци27
Фонд
Збирка накниги, списанија, весници, електронски архиви, ракописи, официјални публикации, докторски дисертации, карти, партитури
Обем34,7 милиони предмети
Критериуми заПубликации издадени во Јапонија, статути и парламентарни документи, публикации за Јапонија, референтен материјал, материјал за наука и технологија, публикации на меѓународните организации и странските влади, детска книжевност и поврзан материјал, азиски дела
Задолж. примероцизадолжителен примерок
Пристап и употреба
Услов за членствоосумнаесет години или постари за главната библиотека во Токио и Кансаи-кан
Опслужувачленови на парламентот (722: фиксиран број до февруари 2009) и општата јавност
Други информации
Буџет20.163 мил. JPY (2008) (221 мил. амер. $)
ДиректорНоритада Отаки (2012)[1]
Кадар908
Службена страница[1]

Национална парламентарна библиотека (国立国会図書館 Kokuritsu Kokkai Toshokan?) — единствена национална библиотека во Јапонија. Била основана во 1948 година со цел да им помага на членовите на Јапонскиот парламент (国会 Kokkai?) во истражување на работи од јавен интерес. Библиотека е слична во целта и опфатот како американската Конгресна библиотека.

Националната парламентарна библиотека (NDL) се состои од два главни објекта во Токио и Кјото и неколку други подрачни библиотеки низ Јапонија.

Other Languages
Simple English: National Diet Library