Национална библиотека на Шпанија

Национална библиотека
на Шпанија
Biblioteca Nacional de España
BNELogotipo.jpg
Biblioteca Nacional de España (Madrid) 09.jpg
ЗемјаШпанија
Основана1712; пред 306 години (1712)
Законски налогКралски указ 1581/1991 г. на 31 октомври
МестоМадрид
Фонд
Збирка накнига, научни списанија, весници, часописи, звучни и музички записи, патенти, бази на податоци, карти, поштенски марки, печатени графики, цртежи и ракописи
Обем26.000.000 предмети, од кои 15.000.000 книги и др. печатени материјали, 30.000 ракописи, 143.000 весници и списанија, 4.500.000 графички материјали, 510.000 партитури и тн.
Задолж. примероцида, со указ од 1957 г.
Пристап и употреба
Услов за членствонеограничен за книги објавени по 1931 г.; останатите со истражувачка дозвола
Членови115.707 читатели и 1.800.935 корисници на порталот во 2007 г.
Други информации
Буџет47.380.860 http://www.bne.es/
Зграда на националната библиотека во Алкала де Енарес.

Национална библиотека на Шпанија (шпански: Biblioteca Nacional de España, BNE) — главна библиотека во Шпанија и една од најголемите во светот. Сместена е во Мадрид, на шеталиштето Пасео де Реколетос . Од 1983 г. зданието е под законска заштита како културно добро.[1]

Other Languages
Lingua Franca Nova: Biblioteca Nasional de Espania