Морос (митологија)

Во старогрчката митологија, Морос (грчки: Μόρος), е персонификација на несреќата, проклетството, кој ги носи смртниците до нивната неизбежна судбина - смртта.[1][2][3][4]

Според Хесиод, кога титанот Крон го осакатил својот татко Уран, и му ја презел власта, Никта многу се разлутила и од бес гo родила, по пат на партеногенеза Морос и неговите браќа и сестри: Мом (вината, критиката), Танат (смртта), Хипнос (сонот), Харон, Онеирите (сништата), Хесперидите (вечерите), Керите (насилнaта смрт), Мојрите (судбината), Немезида (одмаздата), Апата (измамата), Филота (дружењето, нежноста), Герас (староста) и Ерида (караницата, раздорот)[5].

  • Наводи

Наводи

  1. „MORUS & OLETHRUS : Greek god or spirit of doom & day of death ; mythology : MOROS & OLETHROS“. http://www.theoi.com/Daimon/Moros.html. посет. 15 февруари 2009 г. 
  2. „Greek Gods and Goddesses“. http://www.gothikangel.com/Goddess/Greek.htm. посет. 15 февруари 2009 г. 
  3. „Moros“. http://www.pantheon.org/articles/m/moros.html. посет. 15 февруари 2009 г. 
  4. „Greek Mythology: Personification“. архивирано од изворникот на 27 јуни 2007 г.. http://web.archive.org/web/20070627211841/www.areopagus.net/persona.htm. посет. 15 февруари 2009 г. 
  5. Хесиод „Теогонија“
Other Languages
brezhoneg: Moros (doue)
Deutsch: Moros
Ελληνικά: Μόρος
English: Moros
한국어: 모로스
Bahasa Indonesia: Moros
עברית: מורוס
lietuvių: Moras
Nederlands: Moros (mythologie)
polski: Moros
português: Moros
Simple English: Moros
српски / srpski: Морос
中文: 摩罗斯