Мом (митологија)

Мом со маска во раката, слика на таванот на театарот во Нант

Мом (грчки: Μῶμος) — божество на острата критика, обвинување, потсмев, презир, жалба и цензура во грчката митологија. Тој е персонификација на сатирата, исмејувањето, бог на писателите и поетите, зол дух на обвинувањето и нефер критиките. Во класичната уметност е претсавен како ја крева маската од своето лице. Негова спротивност била Ефимија.

Потекло

Според Хесиод, Мом е син на Никта. Кога титанот Крон го кастрирал својот татко Уран, и му ја презел власта, Никта многу се разлутила и од бес ги родила, по пат на Мом (вината, критиката), Морос (судбината, проклетството), Танат (смртта), Хипнос (сонот), Харон, Онеирите (сништата), Хесперидите (вечерите), Керите (насилнaта смрт), Мојрите (судбината), Немезида (одмаздата), Апата (измамата), Филота (дружењето, нежноста), Герас (староста) и Ерида (караницата, раздорот).

Според Цицерон, пак, негова мајка е Никта, но татко му е Ереб.[1]

Other Languages
azərbaycanca: Mom (mifologiya)
български: Мом
català: Momo
čeština: Mómos
Deutsch: Momos
Ελληνικά: Μώμος
English: Momus
Esperanto: Momo (dio)
français: Momos
한국어: 모모스
Հայերեն: Մոմոս
Bahasa Indonesia: Momos
עברית: מומוס
Latina: Momus
lietuvių: Momas
Nederlands: Momus (mythologie)
日本語: モーモス
polski: Momos
português: Momo
русский: Мом
Simple English: Momus
српски / srpski: Мом
svenska: Momos (gud)
Türkçe: Momus
українська: Мом
Tiếng Việt: Momus
walon: Momosse
中文: 摩墨斯