Минојска уметност

Минојска Уметност

Минојската уметност почнала да се развива околу 3000г. п.н.е. , а својот врв го достигнала околу 1500г. п..н.е. на грчкиот остров Крит. Најпознати локалитети се: Кносос, Фестос и Агиа Триада.

Минојската цивилизација е една од најбогатите и најнеобичните во Егејскиот свет. Главното божество на минојците било од женски род, а тоа е култот на големата мајка или богинка на плодноста. Минојците не граделе храмови ниту големи култни статуи дури и делата со мали димензии се многу ретки. Ликовите најчесто се полни со живот, фигурите се обоени, со големи очи и карактеристични конусни фустани.
Во третиот милениум п.н.е. минојците биле во контакт со Еѓипjаните и под нивно влијание после 2000 години развиле писмо и градска култура. Името го добиле по легендарниот крал Минос. Минојската уметност е декоративна уметност, со силно чувство за живот, и љубов кон природата што претставува контраст на египетската уметност која се стреми кон озбилност и постојаност.


Other Languages
English: Minoan art
español: Arte minoico
galego: Arte minoica
Nederlands: Minoïsche kunst
português: Arte minoica
српски / srpski: Минојска уметност
svenska: Minoisk konst