Македонска династија

Македонска династија

867 – 1056
Византија по смртта на Василиј II во 1025 година
Главен градКонстантинопол
Јазицигрчки
Уредувањеавтократија
Византиски император
 - 867-886Василиј I Македонецот
 - 886 - 912Лав VI
 - 912 - 913Александар III
 - 913 - 959Константин VII
 - 913 - 959Роман I
 - 959 - 963Роман II
 - 963 - 969Никифор II
 - 969 - 976Јован I Цимискиј
 - 976 - 1025Василиј II
Историски периодСреден век
 - стапување на престолот на Василиј I Македонецот867
 - смртта на Теодора Порфирогенита1056

Македонската династија[а] владеела со Византија од 867 до 1056 година и доаѓа по Аморијанската династија. Позната е и како Ерменска династија[b][1]. Со оваа династија е поврзана македонската ренесанса во Византија.

Other Languages