Ледничко езеро

Ледничко езеро или глечерско езеро, глацијално езеро — природно езеро настанато со топење на мразот во Леденото доба. Најчесто се наоѓа на високите планини и најчесто е со помала површина. Има доста ладна и бистра вода со исклучителна убавина и заедно со неговата местоположба е магнет за туристи и посетители на овој природен бисер.

Во Македонија

Во Македонија познати се околу 43 леднички езера, распоредени на неколку планини:[1]

Other Languages
العربية: بحيرة جليدية
azərbaycanca: Buzlaq gölü
български: Ледниково езеро
català: Llac glacial
eesti: Jääjärv
English: Glacial lake
español: Lago glaciar
Esperanto: Glacia lago
français: Lac glaciaire
한국어: 빙하호
italiano: Lago glaciale
kurdî: Gola cemedê
Bahasa Melayu: Tasik glasier
Nederlands: Gletsjermeer
日本語: 氷河湖
norsk: Bresjø
norsk nynorsk: Bresjø
português: Lago glacial
română: Lac glaciar
Simple English: Glacial lake
српски / srpski: Глацијално језеро
srpskohrvatski / српскохрватски: Glacijalno jezero
svenska: Issjö
Türkçe: Buzul gölü
українська: Льодовикове озеро
Tiếng Việt: Hồ sông băng
中文: 冰蚀湖