Леда

Леда – лик од старогрчката митологија, ќерка на кралот на Етолија, Тестиј и жена на кралот на Лакедемонија, Тиндареј. Се мета дека таа била Немесида.[1]

Митот за Леда

Според преданието, Зевс се вљубил во Леда, но никако не можел да ја освои. Затоа, тој се претворил во лебед и така успела да ја придобие нејзината љубов. Како плод на таа љубов, се изнеле две јајца: од едното се родила Хелена, а од другото близнаците Кастор и Полидеука. Според друга верзија, само Хелена и Полидеука биле деца на Зевс, додека Кастор и Клитеместра биле деца од бракот на Леда и кралот Тиндареј.[2]

Other Languages
Alemannisch: Leda
български: Леда
Cebuano: Leda
čeština: Leda
dansk: Leda
Deutsch: Leda
English: Leda
Esperanto: Leda
français: Leda
hrvatski: Leda
Nederlands: Leda
日本語: レダ
Plattdüütsch: Leda
polski: Leda
slovenčina: Leda
slovenščina: Leda
српски / srpski: Леда
українська: Леда (значення)