Лала Мустафа-паша

Лала
Кара Мустафа
паша
Lala Mustafa Paşa.jpg
Голем везир на Османлиската империја
На должноста
28 април 1580 – 7 август 1580
МонархМурат III
ПретходникШемси Ахмед-паша
НаследникКоџа Синан-паша
Лични податоци
Роден(а)1500
Босна
Починал(а)7 август 1580
Истанбул
НационалностОтоман
РодниниМехмед-паша Соколовиќ
Вероисповедислам

Лала Кара Мустафа-паша (роден во 1500 - 7 август 1580 во Цариград) бил османлиски државник и голем везир на Османлиската империја во периодот од 28 април 1580 до 7 август 1580 година. Мустафа-паша за кратко работел како управител на Отомански Египет во 1549 година[1] , а ги извршувал и функциите како бејлербег на Дамаск, учествувал во опсадата на Малта во 1565 година, во зазимањето на Кипар во 1571.

Неговиот епитет Лала во превод значи учител на султанот односно тој бил учител на синовите на самиот султан. Тој бил познат по својата жестокост кон победените противници, репутација која ја докажал кон Марко Антонио Брагадин, венецијански заштитник на Малта кој наредил да му биде одерена кожата. Во опсадата на Малта наредил да бидат егзекутирани сите бранители и цивилни граѓани на заземаните тврдини од островот. Кога дознал за смртта на Тургут Рејс наредил заробените рицари да бидат соблечени голи, да бидат осакатени, обезглавени и фрлени во морето.

  • Наводи

Наводи

  1. Hamilton Alexander Rosskeen Gibb; Johannes Hendrik Kramers; Bernard Lewis (1992). The Encyclopaedia of Islam. Brill. стр. 721. http://books.google.com/books?id=WZDrAAAAMAAJ. 
Политички функции
Претходник
Давут-паша
како управник
Османлиски управител на Египет
1549
Наследник
Семиз Али-паша
како управник
Претходник
Шемси Ахмед-паша
Голем везир на Османлиската империја
28 април 1580 – 7 август 1580
Наследник
Коџа Синан-паша
Other Languages