Кристална структура

Во кристалографијата, кристалната структура е опис на наредениот аранжман на атоми, јони или молекули во кристален материјал. Наредените структури се случуваат од внатрешната природа на конститутивните честички за да формираат симетрични обрасци кои се повторуваат по главните насоки на три-димензионалниот простор во материјата.Најмалата група на честички во материјалот што ја претставува оваа повторувачка шема е единица на структурата. Единицата клетка целосно ја рефлектира симетријата и структурата на целиот кристал, кој е изграден со повторувачки превод на единицата ќелија по должината на нејзините главни оски. Преносните вектори ги дефинираат јазлите на брава решетката.Должината на главните оски или рабови на единицата ќелија и аглите меѓу нив се константите на решетката, исто така се наречени параметри на решетка или параметри на ќелија. Својствата на симетријата на кристалот се опишани со концептот на просторни групи. Сите можни симетрични аранжмани на честички во тридимензионален простор може да бидат опишани од 230 просторни групи.Кристалната структура и симетријата играат клучна улога во одредувањето на многу физички својства, како што се расцепувањето, структурата на електронската лента и оптичката транспарентност.


Other Languages
Afrikaans: Kristalstruktuur
العربية: بنية بلورية
한국어: 결정 구조
Bahasa Indonesia: Struktur kristal
Kreyòl ayisyen: Estrikti kristalen
la .lojban.: krilysu'a
Bahasa Melayu: Struktur hablur
Nederlands: Kristalstructuur
日本語: 結晶構造
norsk nynorsk: Krystallstruktur
oʻzbekcha/ўзбекча: Kristall panjara
ਪੰਜਾਬੀ: ਲੈਟਿਸ
Simple English: Crystal structure
slovenščina: Kristalna struktura
srpskohrvatski / српскохрватски: Kristalna struktura
Türkçe: Kristal yapı
Tiếng Việt: Cấu trúc tinh thể
吴语: 晶体结构
中文: 晶体结构