Кортикостерон

Кортикостерон
Corticosterone-2D-skeletal.svg
Corticosterone molecule
Назнаки
50-22-6 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:16827 X mark.svgН
ChEMBLChEMBL110739 X mark.svgН
ChemSpider5550 Yes check.svgОк
DrugBankDB04652 X mark.svgН
IUPHAR/BPS
2869
Jmol-3D сликиСлика
MeSHCorticosterone
PubChem5753
UNIIW980KJ009P X mark.svgН
Својства
Хемиска формулаC21H30O4
Моларна маса346.46 g mol−1
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Кортикостеронот е хормон кој се секретира од кората на надбубрежните жлезди. Тој има значајна улога во метаболизмот на јаглехидратите. Исто така тој учествува и во синтезата на шеќерите од нешеќерни материи (од производите кои се создаваат при разградувањето на протеините и липидите). Значајна улога има и во заштитата на организмот од влијанието на разни стресови, при што ја одржува хомеостазата.

Other Languages
Deutsch: Corticosteron
español: Corticosterona
français: Corticostérone
Bahasa Indonesia: Kortikosteron
italiano: Corticosterone
português: Corticosterona
српски / srpski: Kortikosteron
srpskohrvatski / српскохрватски: Kortikosteron
svenska: Kortikosteron
Türkçe: Kortikosteron
中文: 皮质酮