Киргистан на Олимписките игри

Киргистан на Олимписките игри

Знаме на Киргистан
МОК-код  KGZ
НОК Национален олимписки комитет на Киргизстан
Олимписка историја
Летни олимпијади
 • 1996
 • 2000
 • 2004
 • 2008
 • 2012
 • 2016
Зимски олимпијади
 • 1994
 • 1998
 • 2002
 • 2006
 • 2010
 • 2014
Други поврзани настапи
Руска империја (1900–1912)
СССР (1952–1988)
Обединета екипа (1992)

Киргизстан се има појавено на пет Летни олимписки игри и пет Зимски олимписки игрикако независна држава и има освоено три медали. Претходно се натпреварувала како дел од Советскиот Сојуз. Во 1992 година, Киргизстан се придружил на натпреварувањето како дел од Обединетата екипа, додека пак во 1994 година, Киргизстан за првпат се појавува на Зимските олимписки игри и на Летните олимписки игри во 1996 по распадот на Советскиот Сојуз.

Список на медалисти

Медал Име Игри Спорт Настан
 Бронзен Смагулов, Ајдин Ајдин Смагулов Австралија Сиднеј 2000 Judo pictogram.svg Џудо Мажи 60 кг
 Сребрен Бегалиев, Кантабек Кантабек Бегалиев Кина Пекинг 2008 Wrestling pictogram.svg Борење Мажи грчко-римски стил 66 кг
 Бронзен Тиуменбаев, Руслан Руслан Тиуменбаев Кина Пекинг 2008 Wrestling pictogram.svg Борење Мажи грчко-римски стил 60 кг

Medals by Summer Games

Games Златни Сребрени Бронзени Вкупно
1900–1912 како дел од   Русија (RUS)
1952–1988 како дел од   СССР (URS)
Барселона „како дел од   Обединета екипа (EUN)
Атланта 1996 0 0 0 0
Сиднеј 2000 0 0 1 1
Атина 2004 0 0 0 0
Пекинг 2008 0 1 1 2
Лондон 2012 0 0 0 0
Вкупно 0 1 2 3

Медали по спорт

Sport Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Борење 0 1 1 2
Џудо 0 0 1 1
Вкупно 0 1 2 3
Other Languages