Италијанска партија

Италијанска партија
Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.pngChess d44.pngChess bdl44.pngChess qdd44.pngChess kdl44.pngChess d44.pngChess ndl44.pngChess rdd44.png
Chess pdd44.pngChess pdl44.pngChess pdd44.pngChess pdl44.pngChess d44.pngChess pdl44.pngChess pdd44.pngChess pdl44.png
Chess l44.pngChess d44.pngChess ndl44.pngChess d44.pngChess l44.pngChess d44.pngChess l44.pngChess d44.png
Chess d44.pngChess l44.pngChess bdd44.pngChess l44.pngChess pdd44.pngChess l44.pngChess d44.pngChess l44.png
Chess l44.pngChess d44.pngChess bll44.pngChess d44.pngChess pll44.pngChess d44.pngChess l44.pngChess d44.png
Chess d44.pngChess l44.pngChess d44.pngChess l44.pngChess d44.pngChess nll44.pngChess d44.pngChess l44.png
Chess pll44.pngChess pld44.pngChess pll44.pngChess pld44.pngChess l44.pngChess pld44.pngChess pll44.pngChess pld44.png
Chess rld44.pngChess nll44.pngChess bld44.pngChess qll44.pngChess kld44.pngChess l44.pngChess d44.pngChess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Потези1.e4 е5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5
ЕШОC50
Потекло16 век
ПредотворањеОтворена игра
На Chess Games

Италијанска партија е шаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Lc4 Lc5

Италијанската партија („мирна партија“) е најстарото регистрирано отворање. Португалецот Педро Дамјано го играл оптворањето на почетокот на 16 век, а Италијанецот Џоакино Греко на почетокот на 17 век. Ова отворање е познато и како „мирна партија“ (итал.Giuoco Piano). Терминот „Италијанска партија“, обично се употребува за опис на позицијата по 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4, за разлика од „мирна партија“, кој го вклучува и потегот 3...Lc5. Ова отворање било популарно во 19 век, но во современи услови, многу поприродно е да се игра Шпанска партија, отворање кое на белиот му дава шанса подолго да ја одржува ин ицијативата.

Белиот „италијански ловец“ на c4 го оневозможува црниот од напредување во центарот со ...d5 и го напаѓа чувствителниот пункт f7. Белиот планира да доминира во центарот со d2-d4 и да го нападне црниот крал. Црниот има за цел да ја ослободи својата игра преку замена на фигури и да одигра ...d5 или да го одржува центарот со пешакот на е5.

  • Корисна литература

Корисна литература

  • Колинс, Сем (2005), Разбирање на шаховските отворања, Gambit Publications, ISBN 1-904600-28-X 
Other Languages