Ирокески јазици

Ирокески јазици
Географска
распространетост:
Источна Северна Америка
Класификација:Еден од важните северноамерикански јазици
Гранки:
Мохавкско-онеидски
Северноирокески
Јужночерокиски


Ироке́ските јазиции (англиски: Iroquoian languages) — се јазици на северноамериканските индијанци, кои се распространети во источниот дел на Северна Америка. Наречени се по народот Ирокези кои го населувааттој дел од регионот.

Развој на јазичното семејство

Ирокеското семејство на јазици вклучува 11 јазици:

Јужноирокески
1. черокиски
Северниирокески
тускарора-нотовеј
2. Тускарора
3. Нотовеј
Хуронски
4. Неутрална нација
5. Хурон- Вјандот
Распространетост на ирокеските јазици во предколонијалниот период
Ирокези и Сускеханок
6. Сенека
7. Кајуга
8. Сускеханок
9. Онондага
Moхавк-Oнеида
10. Онеида
11. Мохавски


Other Languages
беларуская: Іракезскія мовы
български: Ирокезки езици
Esperanto: Irokeza lingvaro
hrvatski: Iroquoian
interlingua: Linguas iroquoian
italiano: Lingue irochesi
kernowek: Yethow Irokoiek
latviešu: Irokēzu valodas
lietuvių: Irokėzų kalbos
Lingua Franca Nova: Linguas irocuoi
Nederlands: Irokese talen
Piemontèis: Lenghe iroquoian
română: Limbi irocheze
српски / srpski: Ирокешки језици
srpskohrvatski / српскохрватски: Iroquoian
Türkçe: İrokua dilleri
українська: Ірокезькі мови
Tiếng Việt: Ngữ hệ Iroquois