Ида Планина (Турција)

Ида Планина
Kazdağı, Turkey
Troas.png
Местоположба на Ида Планина на картата на древна Тројада
Највисока точка
Истакнатост1 774
Географија

Ида Планина или Каздаги (Kaz Dağları, Karataş Tepesi: „гускина планина“) - планина во Турција, Мала Азија, југоисточно од урнатитните на Троја. Највисокиот врв на Ида Планина, со 1 774 м надморска висина, е Кирклар Тепеси, кој во древно време се викал Гаргарус или Гаргарон.

Ида Планина отсекогаш била поврзана со митовите и култовите.

  • Митологија

Митологија

Во древни времиња планината ѝ била посветена на божицата Кибела. Бројни се митолошките епизоди поврзани со Ида Планина:

  • Зевс го грабнал убавиот Ганимед на падините на Ида Планина и го однесол на Олимп.
  • Афродита тука го сретнува смртниот Анхис, таткото на Енеј.
  • Хермафродит, синот на Хермес и Афродита до своето полнолетство бил одгледан тука.
  • Пријам го оставил сина си Парис тука за да го растргнат ѕверови, но го нашле овчари и го одгледале.
  • Тука е одржан и натпреварот во убавина кога Парис одлучил дека Афродита е најубава.
  • Боговите од Олимп се сместиле тука за да гледаат како се одвива Тројанската војна.
Other Languages
한국어: 카즈산
hrvatski: Ida (Turska)
Nederlands: Ida (Anatolië)
日本語: カズ山
norsk nynorsk: Ida i Tyrkia
srpskohrvatski / српскохрватски: Ida (planina u Maloj Aziji)
Türkçe: Kaz Dağı