Данок во крв

„Девширме“ (илустрација од книга од Топкапи Сарај.)

Данокот во крв или девширме во Османлиската империја се состоел од собирање на најздравите деца, од христијанската раја, кои биле водени во Константинопол, преведувани во ислам и подложувани на специјален режим на воспитување.

Данокот бил воведен од страна на султанот Мурат I. Најнадарените деца (ич оглани) биле избирани и тренирани во една од царските палати, со цел да станат лична придружба на султанот. Повеќето од другите деца (аџеми оглан) станувале припадници на јаничарскиот корпус. Тие уживале голем број привилегии, што им овозможувало да заземат високи позиции во државната хиерархија. За време на војна служеле како пешадија, заземајќи ја централната позиција во воената формација и штитејќи го султанот.

Данокот во крв бил укинат кон средината на XVII век.

Other Languages
Alemannisch: Knabenlese
العربية: دوشيرمة
башҡортса: Дәвширмә
български: Кръвен данък
bosanski: Devširma
čeština: Devširme
Deutsch: Knabenlese
Ελληνικά: Παιδομάζωμα
English: Devshirme
español: Devşirme
فارسی: دوشیرمه
français: Devchirmé
հայերեն: Դևշիրմե
hrvatski: Danak u krvi
Bahasa Indonesia: Devşirme
italiano: Devscirme
עברית: דוושירמה
kurdî: Devşîrme
Nederlands: Devşirme
日本語: デヴシルメ
polski: Dewszirme
português: Devshirme
русский: Девширме
slovenščina: Krvni davek
српски / srpski: Данак у крви
srpskohrvatski / српскохрватски: Danak u krvi
suomi: Devşirme
svenska: Devschirme
Türkçe: Devşirme
українська: Девшірме