ДНК лигаза

ДНК лигаза
DNA Repair.jpg
ДНК лигаза поправа хромозомско оштетување
Идентификатори
6.5.1.1
9015-85-4
Бази на податоци
IntEnz view
BRENDA entry
NiceZyme view
KEGG entry
metabolic pathway
profile
PDBsum
EGO

Во молекуларна биологија, ДНК лигазата е посебен тип на лигаза (со ензимски код 6.5.1.1) која може да се поврзе за две комплементарни ДНК низи кои се раскинати. Единечната раскината низа се фиксира (спојува) со различен тип на ДНК лигаза која ја користи комплементарната низа како шаблон, но сепак е потребна ДНК лигазата за да се создаде конечната фосфодиестерска врска за целосна поправка на ДНК.

ДНК лигазите се употребуваат при поправката на ДНК и при репликацијата на ДНК. Исто така, ДНК лигазата има широка употреба во лабораториите по молекуларна биологија во експерименти за генетска рекомбинација.

Механизам на дејство

Суштината на механизмот на ДНК лигазата се состои во формирање на две ковалентни фосфодиестерски врски меѓу 3' хидроксилните краеви на еден нуклеотид со 5' фосфатниот крај на друг нуклеотид. За оваа лигазна реакција е потребен ATP. Дејството на ДНК лигазата врз молекулата на ДНК се нарекува лигација.

Сликовит приказ за дејството на лигазата може да се даде на следниот начин (со лепливите краеви):

Ligation.svg

Лигазите ќе дејствуваат и со тапи краеви на ДНК, иако за ова се потребни различни ензимски концентрации и различни реакциони услови.

Other Languages
català: ADN ligasa
čeština: DNA ligáza
Deutsch: DNA-Ligase
Ελληνικά: DNA λιγάση
English: DNA ligase
español: ADN ligasa
français: ADN ligase
galego: ADN ligase
հայերեն: ԴՆԹ լիգազ
Bahasa Indonesia: DNA ligase
italiano: DNA ligasi
Nederlands: DNA-ligase
日本語: DNAリガーゼ
polski: Ligaza DNA
português: ADN ligase
slovenčina: DNA ligáza
српски / srpski: DNK ligaza
srpskohrvatski / српскохрватски: DNK ligaza
svenska: DNA-ligas
Türkçe: DNA ligaz
українська: ДНК-лігаза
中文: DNA連接酶