Гликобелковина

Гликобелковините (гликопротеини) се сложени белковини кои како простетична група имаат некој јаглехидрат. Тоа се многу вискозни и слузести супстанци, па затоа се нарекуваат и мукобелковини. Гликобелковините се многу распространети во животинскиот организам. Ги има во сите секрети (плунка, желодочен сок, синовијална течност, секрети на цревна слузокожа), потоа во ‘рскавицата, папочната врвка, стаклестото тело на окото, рожницата, серумот, еритроцитите (крвните групи) и сврзното ткиво.

Гликобелковините се со многу различен состав и особини. Според карактерот на полисахаридот, ги делиме на неутрални и кисели. Полисахаридите од првата група е со неутрален карактер и се состои од повеќе единици на моносахариди или аминошеќери. Полисахаридот на киселите гликобелковини е хијалуронска киселина, хондроитин сулфурна киселина или се состои од повеќе единици на хексуронски киселини.

Other Languages
العربية: بروتين سكري
asturianu: Glicoproteína
беларуская: Глікапратэіны
bosanski: Glikoprotein
čeština: Glykoproteiny
Deutsch: Glykoproteine
English: Glycoprotein
español: Glucoproteína
euskara: Glikoproteina
français: Glycoprotéine
Bahasa Indonesia: Glikoprotein
italiano: Glicoproteina
lietuvių: Glikoproteinai
magyar: Glikoprotein
Bahasa Melayu: Glikoprotein
Nederlands: Glycoproteïne
norsk nynorsk: Glykoprotein
português: Glicoproteína
română: Glicoproteină
Simple English: Glycoprotein
slovenščina: Glikoprotein
српски / srpski: Glikoprotein
srpskohrvatski / српскохрватски: Glikoprotein
svenska: Glykoprotein
Türkçe: Glikoprotein
українська: Глікопротеїни
Tiếng Việt: Glycoprotein
中文: 醣蛋白