Германска работничка партија

Германска работничка партија
Deutsche Arbeiterpartei
ВодачКарл Харер (1919-1920)
Антон Дрекслер
Основана5 јануари 1919
Распуштена24 февруари 1920
Претходникнема (дејуре)
Германска татковинска партија (дефакто)
НасленикНационалсоцијалистичка германска работничка партија
ШтабМинхен, Германија
Идеологијанационализам
пангерманизам
антикапитализам
антисемитизам
Политичка положбакрајна десница

Германска работничка партија или ДАП (германски: Deutsche Arbeiterpartei, DAP) — краткотрајна политичка партија, претходник на Националсоцијалистичка германска работничка партија или Нацистичка патија (НСДАП).

Other Languages