Генетски фонд

Во полулационата генетика, генетски фонд (генофонд) е целокупното множество на својствените алели кај видовите или популациите.

Опис

Големиот генетски фонд укажува на голема генетска разновидност, што е одлика на здравите и издржливи популации што издржуваат епизоди на интензивна селекција. Малиот генетски фонд се одликува со мала генетска разновидност[1] што предизвикува намалена адаптивна вредност и зголемени изгледи за изумирање. Некаква предност е тоа што согласно генетскиот дрифт, ова може да предизвика зголемување на физичката способност и издржливост, што може да ја стабилизира популацијата ако е прилично мала.

Кога сите единки во популацијата се идентични во однос на дадена фенотипска одлика, популацијата се нарекува „мономорфна“. Кога единките покажуваат повеќе варијанти на таа одлика, тогаш тие се нарекуваат „ полиморфини“.

Other Languages
azərbaycanca: Genefond
български: Генофонд
bosanski: Genski fond
čeština: Genofond
dansk: Genpulje
Deutsch: Genpool
eesti: Genofond
English: Gene pool
español: Acervo génico
Esperanto: Genprovizo
فارسی: خزانه ژنی
한국어: 유전자풀
Հայերեն: Գենոֆոնդ
हिन्दी: जीन पूल
hrvatski: Genska zaliha
Bahasa Indonesia: Lungkang gen
italiano: Pool genico
עברית: מאגר גנים
қазақша: Тектік қор
Kreyòl ayisyen: Patrimwàn ereditè
Кыргызча: Генофонд
മലയാളം: ജീൻ പൂൾ
Nederlands: Genenpoel
norsk: Genbasseng
norsk nynorsk: Genforråd
polski: Pula genowa
português: Fundo genético
română: Genofond
русский: Генофонд
Scots: Gene puil
Simple English: Gene pool
српски / srpski: Генски фонд
srpskohrvatski / српскохрватски: Генски фонд
suomi: Geenipooli
svenska: Genpool
Türkçe: Gen havuzu
українська: Генофонд
Tiếng Việt: Vốn gen
中文: 基因庫