Веслијан

Owulogo.gif


©Универзитет Веслиан во Охајо

Мото: In lumine tuo videbimus lumen

Печат: Wesleiana Universitas Ohioensis Delawarensi: Университет Веслиан во Охајо

Отворање1842 г.
ТипПриватен универзитет
ПретседателМарк Хадлстон
Годишна Такса за 2005/2006$35,830
Максимална Годишна Финансиска Помош за Меѓународни Студенти$27,920
ЛокацијаДелавер,Охајо
Студенти1950
Финансиски ресурси150 мил. долари
ОколинаПредградие
Површина200 акри (0,8 km²)
Спортски тимВеслијанските боречки бискупи

Универзитетот Веслиан во Охајо е една од првите високошколски установи во Охајо во САД, и се наоѓа на 20 милји северно од Колумбус, главниот град на американската сојузна држава Охајо.

Мисија

Универзитетот, користејќи ги традициите и современиот цивилизациски напредок учествува во развојот на науката, културата и стопанството, како и во решавањето на важни научни, техничко-технолошки и општествени проблеми. Основните цели на кои е поставена мисијата на универзитетот се:

  1. Образование и подготвување на студентите за активно и работно вклучување во современо општетство,
  2. Вршење на научно - истражувачка дејност на меѓународно ниво,
  3. Подготвување на научен кадар за сопствени потреби и за потребите на други средини и стопанството,
  4. Учество во цивилизациските промени и збогатување на културата на земјата, а посебно во науката, техниката, медицината и здравството.
Other Languages
Bahasa Indonesia: Universitas Wesleyan Ohio
Simple English: Ohio Wesleyan University