Венера-5

Венера-5 била советска автоматска научно-истражувачка станица (вештачки сателит) наменета за истражување на планетата Венера. Лансирана е на 5 јануари 1969 година.

Одвивањето на мисијата

Намената на леталото била атмосферско истражување на Венера. Било слично со апаратот Венера-4 иако била модифицирана така што би можела да поднесе поголем атмосферски притисок. Кога Венера-5 и пришла на планетата Венера, бил исфрлен одсекот за спуштање од главното тело на леталото. Во текот на спуштањето на површината на планетата, бил исфрлен падобран за да би го забавил падот. Полни 53 минути додека капсулата паѓала, атмосферските податоци биле собирани со сензори, и биле испраќани на Земјата преку радио-врска.

Капсулата го носела грбот на СССР и бил гравиран Ленин.

Other Languages
العربية: فينيرا 5
български: Венера 5
català: Venera 5
čeština: Veněra 5
English: Venera 5
español: Venera 5
euskara: Venera 5
français: Venera 5
Bahasa Indonesia: Venera 5
italiano: Venera 5 e 6
עברית: ונרה 5
magyar: Venyera–5
Nederlands: Venera 5
日本語: ベネラ5号
norsk: Venera 5
norsk nynorsk: Venera 5
occitan: Venera 5
polski: Wenera 5
português: Venera 5
русский: Венера-5
slovenčina: Venera-5
српски / srpski: Венера-5
suomi: Venera 5
svenska: Venera 5
українська: Венера-5
中文: 金星5號