Борба за инвеститура

Молењето за прошка на Хенрик IV пред папа Гргур VII

Борбата за инвеститура е еден од најзначајните конфликти меѓу секуларната и црковната власт во текот на средниот век во Европа. Борбата започнала во текот на 11 век, како спор помеѓу императорот на Светата Римска империја и папа Григур VII, околу тоа кој да го контролира и кој да ги поставува епископите и свештениците во црквите. Овој спор довел до граѓанска војна во Германија во кое победа издвојувале војводствата и опатиите, и истиот конфликт довел до распаѓање на Германската империја, по кое германската територија останала разединето до обединувањето и во текот на 19 век.

Позадина

Периодот пред да започне борбата за инвеститурата, поставувањето на епископите била теоретска задача на црквата, во во пракса истите биле поставувани од страна на власта. Заено со епископската или опатската служба, раководството се стекнувало со голем имот и богатство, така што црковните имоти често пати биле продавани, и покрај тоа што истото претставувало грев. Продажбата на црковните имоти со текот на времето започнало да претставува значаен дел од приходите на секуларната држава. Освен тоа, црковните лица, главно поради својата писменост биле дел од секуларното управување на државата. На тогашните владетели од голема корист им било на функцијите во својата земја да постават епископ или свештеник, кој ќе му биде верен.

Освен ова, императорот на Светата Римска империја имал моќ и можност сам да поставува односно избира папа, а папата пак го поставувал и го крунисувал по неговото избирање односно доаѓање на власт.

Other Languages
Afrikaans: Investituurstryd
Alemannisch: Investiturstreit
العربية: نزاع التنصيب
한국어: 서임권 투쟁
Bahasa Indonesia: Kontroversi Penobatan
Nederlands: Investituurstrijd
日本語: 叙任権闘争
norsk nynorsk: Investiturstriden
Simple English: Investiture Controversy
slovenčina: Boj o investitúru
slovenščina: Investiturni boj
srpskohrvatski / српскохрватски: Borba za investituru