Богатството на народите

Насловната страница на лондонското издание од 1776

Богатството на народите“ (полн наслов: „Иследување на природата и причините за богатството на народите“, англ. An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations) — најзачајното дело на шкотскиот економист Адам Смит, објавено на 9 март 1776 година, за време на просветителството. Делото се занимава со политичка економија при зачетокот на Индустриската револуција, и нашироко се смета за првото современо дело на полето на економијата. Делото е исто така првата лесно разбирлива одбрана на системот на слободен пазар. Се дели на пет книги во два тома.

„Богатството на народите“ е напишана за просечниот образован човек од XVII век наместо за стручњаци и математичари.

Other Languages
العربية: ثروة الأمم
فارسی: ثروت ملل
한국어: 국부론
Bahasa Melayu: The Wealth of Nations
नेपाल भाषा: द वेल्थ अफ नेसन्स
日本語: 国富論
Simple English: The Wealth of Nations
文言: 原富
吴语: 国富论
粵語: 原富
中文: 國富論