Баса

Храмот на Аполон

Храмот на Аполон во Баса е археолошки објект во североисточниот дел на Месинија. Се смета дека бил изграден во 5 век п.н.е. Овој објект е првиот грчки објект кој бил вклучен во списокот на УНЕСКО во 1986 година. Храмот е посветен на Аполон Лечителот. Бил изграден од страна на Иктин, архитектот на Храмот на Хефест и Партенонот.Other Languages
български: Баса
català: Bassae
čeština: Bassai
English: Bassae
español: Bassæ
فارسی: بسی
Nederlands: Bassae
日本語: バッサイ
polski: Bassaj
română: Bassae
slovenčina: Bassai
slovenščina: Basa
suomi: Bassai
svenska: Bassae
Türkçe: Bassae