Антички олимписки игри

Сцена од игрите

Античките олимписки игри (грчки: τὰ Ὀλύμπια) биле церемонија со разни натпреварувања во спорт одржани во стара Грција во чест на врховниот бог Зевс. Натпреварувачи биле преставници од хеленските градови-држави, но и Македонија. Олимписките игри биле сеопшт празник во стара Хелада. Првата Олимпијада била одржана во 776 п.н.е. и се одржувале на секои 4 години

Хелада

Меѓу разните свечености кои Хелените ги приготвувале за боговите најпозната е Олимпијадата. Тие се одржувале во Олимпија во храмот на Зевс. Во времето на игрите биле престанати сите војни помеѓу Хелените и имало мир според нивните обичаи и религија. Тие според преданијата траеле пет дена. Првиот ден имало церемонија со принесување жртви, вториот и третиот ден имало атлетиски натпревари, четвртиот ден имало трка со јавање коњи и петтиот се проглавусале победниците. Олимписките игри биле прекинати во 393 од н.е.. По пример на хеленските олимписки игри биле направени модерните олимписки игри во 1896 година.

Other Languages
한국어: 고대 올림픽
Simple English: Ancient Olympic Games
srpskohrvatski / српскохрватски: Drevne Olimpijske igre