Акомајо (покраина)

Акомајо
Acomayo
покраина
Местоположба во регионот.
Местоположба во регионот.
Држава Перу
Регион Куско
Основана 29 декември 1956 [1]
Главен град Акомајо
Управа
 •  Градоначалник Мојсес Рамос Виларес (2007)
Површина
 • Вкупна 948,22 км2
Население
 • Вкупно 27.704
UBIGEO 0802

Акомајо е покраина во Перу во регионот Куско. Главен град на покраината е градот Акомајо. Покраината е составена од седум окрузи и има вкупна површина од 948,22 километри квадратни. Акомајо има вкупно население од 27.704 жители според пописот од 2005 година.

Административна поделба

Покраината е поделена на седум окрузи. Окрузите со главните градови се: