Јамајка на Олимписките игри

Јамајка на Олимписките игри

Знаме на Јамајка
МОК-код JAM
НОКОлимписка асоцијација на Јамајка
JOA-врска
Олимписка историја
Летни олимпијади
1948 • 1952 • 1956 • 1960* • 1964 • 1968 • 1972 • 1976 • 1980 • 1984 • 1988 • 1992 • 1996 • 2000 • 2004 • 2008 • 2012 • 2016

*Како дел од Британска Западна Индија

Зимски олимпијади
1988 • 1992 • 1994 • 1998 • 2002 • 2006 • 2010 • 2014 •

Јамајка првпат настапил на Олимписките игри во 1948 година и оттогаш учествувалa на сите натпреварувања.

Јамајка на Зимските олимписките игри за прв пат настапила во 1988 година и оттогаш ги проуштила само Зимските олимписки игри во Торино во 2006 година. Спортистите на Јамајка на Олимписките игри имаат освоено 68 медали, од кои 17 златни.

Националниот олимписки комитет на Јамајка бил основан во 1936 година и бил признаен во 1936 година.

ЛОИ

Освоени медали на ЛОИ Olympic rings without rims.svg
Место Злато Злато Сребро Сребро Бронза Бронза Вкупно
Лондон 1 2 0 3
Хелсинки 2 3 0 5
Мелбурн и Стокхолм 0 0 0 0
Рим Како дел од екипата на Западна Индиска Федерација
Токио 0 0 0 0
Мексико Сити 0 1 0 1
Минхен 0 0 1 1
Монтреал 1 1 0 2
Москва 0 0 3 3
Лос Анџелес 0 1 2 3
Сеул 0 2 0 2
Барселона 0 3 1 4
Атланта 1 3 2 6
Сиднеј 0 4 3 7
Атина 2 1 2 5
Пекинг 6 3 2 11
Лондон 4 4 4 12
Вкупно 17 30 20 67
Other Languages